ZAVRŠILA LJETNA ŠKOLA RUSINSKOG JEZIKA I KULTURE ZA SREDNJU ŠKOLU

Savez Rusina

ORAHOVICA - U organizaciji Saveza Rusina Republike Hrvatske uz financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta održana je Ljetna škola Rusinskog jezika i kulture Republike Hrvatske za srednjoškolsku dob u Hrvatskom crvenom križu “ Škola u prirodi “ odmaralište “MERKUR” u Orahovici od 08. 07. do 15. 07. 2018. Sudjelovalo je, zajedno sa profesorima, nastavnicima, volonterima i voditeljima slobodnih, aktivnosti 30 sudionika: iz Vukovara, Osijeka, Jankovaca, Piškorevaca, Petrovaca, Mikluševaca, Zagreba, i drugih mjesta Republike Hrvatske.

U dopodnevnim satima, nakon ustajanja, namještanja kreveta, i doručka od 8, 00 – 11, 55 održavala se redovna nastava materinjeg jezika, literature, povijesti, zemljopisa i glazbene kulture. Predavanje iz vjeronauka i radionicu u poslijepodnevnim satima održao je o. Vladimir Sedalak iz Petrovaca

U odnosu na dosadašnje ljetne škole sa klasičnom dopodnevnom nastavom, nakon sati materinjeg jezika, književnosti i povijesti organiziran je rad praktične nastave učenja i obrazovanja narodnog plesa i koreografije, etnologije, zbornog, solo i duetnog pjevanj.

Sportske i rekreativne aktivnosti organizirane su na adekvatnim terenima koje smo imali na raspolaganju u popodnevnim satima i to:

  • turnir u plivanju u zatvorenom bazenu

Poslije sportskih natjecanja nastavljen je rad narodnog plesa, zbornog grupnog i solo pjevanja te likovne radionice i izrada nakita od perlica.

Nakon večere, večernji sati bili su namijenjeni književnim i literarnim večerima Osifa Kostelnika i Ljubice Segedi Falc, te večerima plesa i zabave. U cilju oćuvanja kulturne baštine gostovalo je naše društvo i to: KUD Osif Kostelnik Vukovar i predstavilo se sa kulturnim programom