ZAVRŠILA LJETNA ŠKOLA RUSINSKOG JEZIKA I KULTURE ZA SREDNJU ŠKOLU

Savez Rusina Odbor za školstvo

ORAHOVICA - U organizaciji Saveza Rusina Republike Hrvatske uz financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta održana je Ljetna škola Rusinskog jezika i kulture Republike Hrvatske za srednjoškolsku dob u Hrvatskom crvenom križu “ Škola u prirodi “ odmaralište “MERKUR” u Orahovici od 09. 07. do 16. 07. 2017. Sudjelovalo je, zajedno sa profesorima, nastavnicima, volonterima i voditeljima slobodnih, aktivnosti 50 sudionika: iz Vukovara, Osijeka, Jankovaca, Piškorevaca, Petrovaca, Mikluševaca, Zagreba, Tompojevaca, Berka, Rajevog Sela i drugih mjesta Republike Hrvatske.

U dopodnevnim satima, nakon ustajanja, namještanja kreveta, i doručka od 8, 00 – 11, 55 održavala se redovna nastava materinjeg jezika, literature, povijesti, zemljopisa i glazbene kulture. Predavanje u prigodi 240. Obljetnice osnivanje Križevačke eparhije (1777. -. 2017) održao je o. Vladimir Sedalak iz Petrovaca

U odnosu na dosadašnje ljetne škole sa klasičnom dopodnevnom nastavom, nakon sati materinjeg jezika, književnosti i povijesti organiziran je rad praktične nastave učenja i obrazovanja narodnog plesa i koreografije, etnologije, zbornog, solo i duetnog pjevanj.

Sportske i rekreativne aktivnosti organizirane su na adekvatnim terenima koje smo imali na raspolaganju u popodnevnim satima i to:

  • turnir u plivanju u zatvorenom bazenu

Poslije sportskih natjecanja nastavljen je rad narodnog plesa, zbornog grupnog i solo pjevanja te likovne radionice i izrada nakita od perlica.

Nakon večere, večernji sati bili su namijenjeni književnim i literarnim večerima Silva Erdeljija i Ahnetke Balatinac, te večerima plesa i zabave. U cilju oćuvanja kulturne baštine gostovala su i naša društva i to: KUD Joakim Govlja Mikluševci, KUD Osif Kostelnik Vukovar i KD Rusina Cvelferije Rajevo Selo.