VUKOVAR - Savez Rusina Republike Hrvatske i Vijeće rusinske nacionalne manjine Vukovarsko – srijemske županije 27.05.2023. godine pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja u Hrvatskom domu Vukovar sa početkom u 19.30 sati organizirali su Svečanu akademiju povodom Dana Rusina u Republici Hrvatskoj.

Danom Rusina proglašen je 25. svibanj kao sjećanje na datum kada je osnovana prva rusinska župa u Hrvatskoj.

Na poticaj križevačkog vladike Gabrijela Smičiklasa, datiranog danom 4. svibnja 1836. godine, sastalo se u Petrovcima, 25. svibnja, iste godine, mješovito povjerenstvo sastavljeno od slijedećih osoba: biskupski povjerenik Nikola Golaš, zastupnik vlastelinstva vukovarskih grofova Eltz, Josip Smejkal te izaslanici županije Antun Fejervari i Ivan Gvozdanović. Na tom su savjetovanju Petrovci izabrani za sjedište nove GRKOKATOLIČKE ŽUPE. Tim slijedom, Rusini u Hrvatskoj proglasili su taj dan, Danom Rusina u Republici Hrvatskoj.

Rusini su se na prostore današnje Republike Hrvatske počeli doseljavati 1830. godine a kao što je gore navedeno, 1836. godine je ustoličeno sjedište grko-katoličke župe u Petrovcima.

Odlukom Savjeta za nacionalne manjine RH, Kl. 022-02/09-02/03 Urbr. 50438-09 07, 11.09.2009. na prijedlog Koordinacije Rusinske nacionalne manjine RH, Rusini u Hrvatskoj imaju pravo korištenja grba, zastave i svečanu pjesmu, koja je u uporabi na svim protokolarnim događanjima, uz simbole Republike Hrvatske.Prije svečane akademije položen je vijenac i upaljena svijeća poginulim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu, a u predvorju Hrvatskog doma otvorena je izložba „Umjetnost duboreza“ autora Eugena Sopke . Pozdravnim riječima obratila se se Dubravka Rašljanin, predsjednica Saveza Rusina RH, i naglasila je kako je Dan Rusina najznačajniji praznik za pripadnike rusinske nacionalne manjine u cijeloj Hrvatskoj. Ponosni smo i sretni što imamo bogatu tradiciju narodnih plesova i pjesama, našeg jezika, vjere i imena. Nadam se da će naši mladi ljudi prepoznati trud i predaka i nas na očuvanju kulture i tradicije i krenuti istim putem kako u budućnosti ne bismo izgubili nacionalno bogatstvo. Prisutne je pozdravio i predsjednik Županijskog vijeća rusinske nacionalne manjine u Vukovarsko-srijemskoj županiji Joakim Erdelji, zamjenik Gradonačelnika Grada Vukovara -Filip Sušec i zamjenik Župana Vukovarsko-Srijemske Županije i izaslanik Vlade RH. Franjo Orešković