BOBOTA - Koordinacija Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije i srpska nacionalna manjina na području županije organizirali su Dan nacionalnih manjina koji je održan u subotu 29. Travnja 2023 u Domu kulture u Boboti. Predstavljanjem jela nacionalnih kuhinja, rukotvorina i izdavaštva, kulturno-umjetničkim programom i svečanom sjednicom županijske Koordinacije veća i predstavnika nacionalnih manjina u Boboti je u subotu održan Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije. Domaćin je ove godine bila srpska nacionalna manjina. Ovaj Dan obilježavanja se tradicionalno za dan Europe, ali je ove godine obilježavanje organizirano uoči izbora za manjinska Vijeća i Predstavnike, koji će se održati 7. svibnja, naglasio je predsjednik Koordinacije i županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine Svetislav Mikerević. Ove godine obilježavamo i 20 godina organiziranog djelovanja nacionalnih manjina u našoj županiji. Izuzetno sam ponosan što je ove godine domaćin srpska nacionalna manjina i što se obilježavanje Dana nacionalnih manjina održava u mjestu iz kojeg dolazim – rekao je Mikerević.

U programu koji je održan na prostoru Doma kulture u Boboti sudjelovali su predstavnici srpske, rusinske, ukrajinske, njemačke, bošnjačke, mađarske i slovačke nacionalne manjine. Od manjina koje kroz manjinska vijeća i predstavnici organizirano djeluju na području naše županije izostali su jedino predstavnici albanske manjine.I ove godine jedan od najposećenijih bio je štand bošnjačke manjine, koji je predstavila Sara Vejsilović, predsednica Bošnjačkog kulturno-umetničkog društva “Ljiljan” iz Rejevog Sela u opštini Drenovci.

Na svečanoj sjednici Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina VSŽ prisutnima se obratila i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, koja je pozvala pripadnike svih manjina da u nedjelju, 7. svibnja izađu na predstojeće manjinske izbore i izaberu svoje predstavnike.

Nakon predstavljanja štandova i svečane sednice Koordinacije usledio je kulturno-umetnički program, u kojem su sudjelovali Bošnjačko kulturno-umetničko društvo „Ljiljan” iz Rajevog
sela, Udruženje Mađara grada Vukovara – Ženski pevački zbor „Jesenska ruža”, KUD “Joakim Hardi” iz Petrovaca, Udruženje Nijemaca i Austrijanaca Vukovar – zbor „Drei Rosen”, Slovačko kulturno-prosvetno društvo „Ljudevit Štur” iz Iloka, Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine iz Borova i Ukrajinsko kulturno-prosvetno društvo „Ivan Franko” iz Vukovara.