VUKOVAR - Informativna i nakladnička djelatnost na jezicima nacionalnih manjina Vukovarsko –srijemske županije vrlo je raznolika, a obuhvaća izdavanje dnevnika, tjednika, dvotjednika, mjesečnika, godišnjaka i knjiga. Iako se gotovo u potpunosti financira iz državnog proračuna, nakladnička i informativna djelatnost nacionalnih manjina bi kroz održavanje 3. Sajma knjiga nacionalnih manjina Vukovarsko srijemske županije bila prezentirana u okviru Mjeseca hrvatske knjige 2021. Organizator je Savez Rusina Republike Hrvatske, a suorganizator Vijeće rusinske nacionalne manjine VSŽ pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Predsjednica Saveza Rusina Republike Hrvatske kao organizator obratila se nazočnim gostima i sudionicima i naglasila je da je ovo godina čitanja i da ovaj sajam može potaknuti građane na čitanje, posebice djecu i mlade jer se kroz čitanje može steći i samopouzdanje o pripadnosti određenoj zajednici, odnosno nacionalnoj manjini, što je nama iznimno bitno i stoga je na sajmu naglasak stavljen upravo na književnosti za djecu i časopise za djecu na jezicima nacionalnih manjina. Nazočne je pozdravio i predsjednik Vijeća rusinske nacionalne manjine VSŽ Joakim Erdelji i član Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Zvonko Kostelnik, a manifestaciju je otvorio Josip Paloš pročelnik za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo grada Vukovara Sa svojim izdavaštvom i informiranjem predstavili su se Vijeća mađarske, rusinske, slovačke i srpske nacionalne manjine i predstavnici njemačke i ukrajinske nacionalne manjine. Nisu se predstavili Vijeće bošnjačke nacionalne manjine VSŽ i predstavnik Albanske nacionalne manjine VSŽ

3. Sajam knjiga „SAKNAM“održao se u prostoru Dvorane„Lavoslava Ružičke“ J.J. Strossmayera 25 i to 16. 10.2021. od 10.00 do12.00 sati.