ORAHOVICA -  U organizaciji Saveza Rusina Republike Hrvatske, uz potporu Savjeta za nacionalne manjine i Hrvatskog crvenog križa Osijek održan je Okrugli stol "Rusini jučer, danas i sutra" u Orahovici od 16.-18.10.2015 u edukativnom centru "Merkur".

  • Cilj Skupa je u prvom redu razmatranje i predlaganje uređivanja i rješavanja u svezi ostvarivanjem i zaštitom prava i slobodi Rusinske nacionalne manjine u RH
  • Razvijanje postojećih i razvijanja novih formi i mehanizama u jačanju i vezama između rusinskih udruga u RH.
  • Unapređenje uloge prekogranične suradnje sa rusinima u rješavanju međunarodnih zadaća RH. a posebnu važnost u procesima Euro integracije na osnovama međunarodnim ugovorima.
  • Raširivanje segmenta rusinskog jezika, kulture, nauke, radija i TV
  • Aktivno uključivanje organizacija civilnog društva u kreiranju i razvijanju politike na nacionalnim, regionalnim i lokalnim nivoima.
  • Razvijanje suradnje sa javnim sektorom
  • Stvaranje uvjeta za podršku organizacijama civilnog društva

Sudionici skupa su bili Predsjednici udruga članica Saveza Rusina, predstavnici i predsjednici Općinskih, Gradskih i Županijskih Vijeća. Više od 40 sudionika okruglog stola bili su oduševljeni predavanjem na temu “Nacionalne manjine, Vijeća i predstavnici u demokratskim društvima“. koje je održao  Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH. gosp. Aleksandar Tolnauer  naglasivši  važnost  uloge Savjeta za nacionalne manjine u ostvarivanju manjinske politike, a objasnio je i ulogu Vijeća i Predstavnika nacionalnih manjina u ostvarivanju i unapređivanju njihovih prava.

Sa katedre Rusinistike na doktorskom studiju Saša Sabadoš iz Novoga Sada održao je predavanje Rusini jučer, danas i sutra, objasnivši pri tom najznačajnije probleme koje se odnose na  našu nacionalnu manjinu.

Jovgen Mudri zamjenik predsjednika Nacionalnog Savjeta Rusina u Srbiji upoznao je prisutne sa  ustrojstvom i djelovanjem Savjeta u Srbiji.