VUKOVAR - U organizaciji Saveza Rusina RH i Vijeća rusinske nacionalne manjine Vukovarsko – srijemske županije, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, 04. prosinca 2021 godine organizirali su na prvom katu robne kuće Velepromet 2. Izložua ženskih narodnih nošnji nacionalnih manjina Vukovarsko –srijemske županije. Izložene su ženske narodne nošnje Albanaca, Bošnjaka, Mađara, Nijemaca, Rusina, Srba, Slovaka i Ukrajinaca. Narodna nošnja, tradicijski odjevni predmet koji obuhvaća sve odjevne predmete (rublje, osnovnu i gornju odjeću) za svakodnevne i svečane prilike te za sva godišnja doba, pokrivala s načinom češljanja, obuća, nakit i druge vrste ukrašavanja lica i tijela. Narodna nošnja i u moderno doba ostaje prepoznatljivim simbolom nacionalnoga (etničkog, regionalnog, lokalnog) identiteta, korištenog osobito pri međunarodnim i državnim svečanostima, sportskim priredbama i sl., te kao kostim pri izvođenju glazbeno-plesnoga folklornog naslijeđa.

Istaknuto je da cilj izložbe je upoznati širu javnost s narodnim nošnjama nacionalnih manjina u Vukovarsko – srijemskoj županiji. Izložbu je otvorio dožupan Vukovarsko – srijemske županije Srđan Jeremić koji je naglasio da i ove ženske narodne nošnje nacionalnih manjina pokazuju samo koliko je to bogatstvo s kojim kao županija raspolažemo. Samim tim ga trebamo njegovati i pokazivati

“Predsjednica Saveza Rusina RH Dubravka Rašljanin rekla je kako je ovo druga izložba ženskih nošnji nacionalnih manjina Vukovarsko – srijemske županije. Podsjetila je kako je prva organizirana u pandemijskoj godini te istaknula kako surađuju sa svim vijećima nacionalnih manjina naše županije. „Nadam se da ćemo u idućim godinama moći odjenuti naše nošnje, prošetati središtem grada i uživo pokazati bogatstvo različitosti koje mi predstavnici nacionalnih manjina čuvamo od zaborava“, rekla jepredsjednica DSaveza Dubravka Rašljanin.