PETROVCI -  Središnja manifestacija kulture Rusina Republike Hrvatske, 44. «Petrovačko zvono « održalo se  02, 03. i 04. lipnja 2017. godine u Petrovcima. Pokrovitelj 44-og, «Petrovačkog zvona» je Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, supokrovitelji su Vukovarsko – srijemska županija i Općina Bogdanovci a organizatori su Savez Rusina Republike Hrvatske i KUD «Joakim Hardi» Petrovaci.

Manifestacija je pčela ispred Etnografska zbirka sa Običajem rušenja svibanjskog drveta (Majalos). Nakon sječe drveta upriličilo se u dvorištu zbirke ples i slana i slatka zakuska.

Otvaranjem izložbi slika KUD-a Rusina Osijek u galeriji počeo je drugi dan manifestacije Petrovačko zvono. Izložbu je pozdravila Ahnetka Balatinac.

Promociju knjiga vodila je Vera Pavlović i to: Oksana Timko - Đitko: «Nazivi biljaka i životinja na rusinskom jeziku». Vladimir Provči «Miris nade» i grupa autora: «Misli s Dunava».

Pregled 90. obljetnice od rođenja Vire Hudak i 40. obljetnica od smrti dr. Fedora Laboša prezentirao je Tomislav Rac, a 240. obljetnicu od osnivanja Križevačke Eparhije vlč. Vladimir Sedlak.

Nastup naših pjesnika vodili su Ahnetka Balatinac i Ljubica Harhaj a glazbeni dio ispunili su Društvo „Kaljina“ iz Rijeke.

Nedjeljni program počeo je polaganjem vijenaca poginulim u domovinskom ratu. Poslije mise počela je manifestacija najmlađih dječjeg stvaralaštva Petrovački zvončić. Smotra glazbenog i folklornog stvaralaštva Rusina Republike Hrvatske Petrovačko zvono u poslijepodnevnim satima izazvala je veliko zadovoljstvo među posjetiteljima i gostima.

Cjelovečernji koncert vokalnih solista i dueta Velikog narodnog orkestra iz Ruskog Krstura bio je završni dio manifestacije Petrovačkog zvona.