RUSKI KRSTUR – Centralna svečanost obilježavanja Dana Rusina u Ruskom Krsturu počela u 17.00 sati Arhijerejskom blagodarnom liturgijom u Katedrali Svetog Nikole, a zatim se u 18.30 otvorila izložba “12 posvećenih” na kojima su predstavljeni portreti svećenika Krsturske župe i “Krsturski veduti” slike iz umjetničke kolonije “Njaradi”.

U vjeronaučnoj dvorani u 19.30 sati postavljen je etno stol, a početak svečane akademije u velikoj sali Doma kulture počeo je 20.00 sati. Na obilježavanju Centralne svečanosti Dana Rusina u Ruskom Krsturu prisustvovali su pored domaćih gostiju i gosti iz inozemstva, predstavnici Državnih i Pokrajinskih vlasti, lokalne uprave i samouprave diplomatskog kora i predstavnici crkve.

Među gostima  prisustvovala je  i delegacija Saveza Rusina Republike Hrvatske i to Zvonko Kostelnik, Vlado Rusin i Tanja Krenjicki, a ispred Vijeća Rusinske nacionalne manjine Grada Vukovara Zvonko Barna i Predstavnica Osječko baranjske županije Ahnetka Balatinac. Među diplomatskim korom  ove je  godine prisustvovao i predstavnik Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Republici Srbiji u Subotici Hrvoje Vuković, Veleposlanik Ukrajinskog Veleposlanstva u Srbiji Oleksandar Aleksandrović i predstavnik Veleposlanstva Ruske Federacije Aleksej Žukov.

Nacionalni praznik Rusina u Republici Srbiji obilježava se 17. siječnja u znak sjećanja na dan kada je 1751. godine Franc Jozef de Redl, savjetnik carice Marije Terezije i administrator Kraljevsko-državnog Bačkog distrikta u Somboru potpisao Ugovor o naseljavanju 200 rusinskih grkokatoličkih obitelji na tadašnju pustaru Veliki Krstur.