PETROVCI - U organizaciji Saveza Rusina Republike Hrvatske i Kulturno-umjetničkoga društva Joakim Hardi u Petrovcima je održana dvodnevna manifestacija Petrovačko zvono Bogatstvo i ljepota rusinskih običaja, kulturne baštine, izričaja, folklora, narodnog stvaralaštva Rusina i sve ostalo čime se rusini već stoljećima ponosno diče utkano je u tradicijsku, kulturno-zabavnu manifestaciju "Petrovačko zvono" koja je 10. i 11 . lipnja 2022. godine, doživjela svoju 49.-u izvedbu u prigodi 100. obljetnice Kulturne djelatnosti u Mikluševcima i 10.obljetnice od smrti Vladimira Kostelnika a održala se pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske gosp. Aleksandra Tolnauera i supokrovitelja Vukovarsko –srijemske županije i Općine Bogdanovci. Manifestacija je počela sa otvaranjem izložbe slika Vladimira Provčija, a nakon toga i promocije knjiga u izdanju Saveza Rusina RH i to:

  • Ljubica Harhaj – „50. godina KUD-a Osif Kostelnik Vukovar“
  • Vladimir Provči – „Dodir sreće“
  • Grupa autora – „Misli s Dunava“

Sudjelovanjem pjesnika Rusina RH na Literarno – glazbenoj večeri koji su se predstavili domaćinima i gostima sa svojim radovima publika se upoznala i sa izdavaštvom Saveza rusina RH Manifestacija je nastavljena u svečanom duhu u cjelovečernjem koncertu Rusinskog kulturnog centra iz Novog Sada, prezentirajući pjesme i plesove rusina u kojima je publika s oduševljenjem pratila i nagrđivala sa velikim aplauzima. U subotu 11. lipnja poslije polaganja vijenaca Saveza Rusina RH i Vukovarsko srijemske županije na kojoj je bila nazočna Mirela Budim, viša stručna suradnica za kulturu.

Smotrom glazbenog i folklornog stvaralaštva Rusina Republike Hrvatske počelo je i ” 49.Petrovačko zvono 2022“ u amfiteatru, a Sudjelovali su folklorni ansambli Rusina iz : Rijeke, Zagreba, Vinkovaca, Rajevog Sela,Petrovaca, Vukovara, Mikluševaca i Osijeka i gostujuči ansambli :, KUD Seljačka sloga Bogdanovci, Ćirilo-Metodov kor Zagreb, folklorni ansambl „Studzenka“ Slovačka. Manifestaciji su nazočili član Savjeta za nacionalne manjine RH Zvonko Kostelnik a predsjednik Aleksandra Tolnauera poslao je čestitku " Koristim ovu prigodu kako bi Vam se zahvalio a ujedno i čestitana dosadašnjem radu i suradnji. Naime, u želji za očuvanjem vlastite tradicije i identiteta uz predan rad praćen velikom ljubavlju doprinijeli ste razvitku hrvatskog društva u cjelini što se u konačnici najbolje očituje kroz vaše dugogodišnje zavidne rezultate. Svojim djelovanjem ste stvorili temelje i preduvjete za buduće generacije koje će i dalje podizati razinu prepoznavanja i valorizacije vlastite vrijednost u dodiru s drugim izričajima i vrijednostima Nedvojbeno je kako se upravo na taj način afirmira, promiče i osnažuje informiranost o etničkoj i multikulturalnoj raznolikosti koja nas povezuje i doprinosi promicanju razvoja hrvatskog društva“ , predstavnica rusinske nacionalne manjine Osiječko - baranjske županije Ahnetka Balatina predsjednik Vijeća rusinska nacionalne manjine Općine Bogdanovci Tomislav Keteleš, Općine Tompojevci Slavko Ždinjak i Grada Vukovara Zdenko Burčak, a u ime Grada Vukovara u ime Gradonačelnika Ivana Penave nazočio pročelnik za Upravni odjel za društvene djelatnosti Josip Paloš koji je i otvorio manifestaciju , zamjenik načelnika Jaroslav Međeši, predsjednik mjesnog odbora Petrovci Mirko Hardi te vijećnici općinskog vijeća Općine Bogdanovci.