VUKOVAR - Svečanom akademijom u Hrvatskom domu u Vukovaru 21.05.2022 u subotu je obilježen Dan Rusina u Republici Hrvatskoj. Predsjednica Saveza Rusina Republike Hrvatske Dubravka Rašljanin poručila je na svečanoj akademiji kako im je Dan Rusina u Hrvatskoj izuzetno bitan."Tako mala nacionalna zajednica kao što je naša uspjela je - za ovih, gotovo 200 godina koliko smo na ovom području - sačuvati svoju bogatu kulturu, tradiciju, običaje, jezik i vjeru, a time i identitet i ime Rusina. Iskreno se nadam da mi Rusini imamo još puno energije i volje kako bi nastavili čuvati i voljeti svoje i poštivati tuđe", poručila je Dubravka Rašljanin

Predsjednik Vijeća rusinske nacionalne manjine u Vukovarsko-srijemskoj županiji Joakim Erdelji pozvao je mlade Rusine da se uključe u rad saveza i tako pridonesu očuvanju vlastitog nacionalnog identiteta.

Svečanoj skupštini nazočili su i član Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Zvonko Kostelnik, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković, pročelnica Ureda vukovarskog gradonačelnika Ivana Mujkić, predsjednik koordinacije nacionalnih manjina VSŽ Svetislav Mikerević, predstavnica rusinske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Ahnetka Balatinac, velečasni Vladimir Sedlak iz Petrovaca najstarije župe, izaslanik mons. Milana stipića vladike križevačkog, svečenik Oleg Zakaljuk, velečasni Vladimir Magoč iz Vukovara, te predstavnici kulturnog i političkog života i drugi gosti.

Po povijesnim podacima, prvi Rusini na područje Vukovarsko-srijemske županije došli su oko 1831. godine, da bi 1836. u Petrovcima osnovali i grkokatoličku župu.

Dana 25. svibnja 1836. počelo je prvo popisivanje Rusina i taj dan je odabran za Dan Rusina u Republici Hrvatskoj.

Izaslanstvo saveza Rusina u Republici Hrvatskoj položilo je vijenac i zapalilo svijeću podno Spomen križa za slobodnu Hrvatsku na ušću Vuke u Dunav dok je u predvorju Hrvatskog doma otvorena prigodna likovna izložba Vladimira Provčija iz Matulja