PETROVCI - U okviru projekta prekogranične suradnje „PLA-PET 2022“ koji financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, a u kojem kao partneri sudjeluju rimokatolička župa Sv. Jakova iz Plavne i grkokatolička župa Pokrova presvete. Bogorodice iz Petrovaca, Vukovar i Petrovce su 15.10.2022 godine posjetili gosti iz Plavne u Bačkoj u cilju međusobnog upoznavanja i povezivanja.

- Protkan hodočasničkim duhom i molitvom, posjet Vukovaru započeo je polaganjem vijenca i molitvom na Memorijalnom groblju. Vukovarski vodotoranj, Franjevački samostan, povijesno središte grada, Bijeli križ na obali Dunava i dvorac Eltz, te panoramsko razgledanje gradskih četvrti, približili su posjetiteljima bogatu višestoljetnu povijest, te sadašnji život grada na Dunavu – pojasnio je župnik župe Pokrova presv.Bogorodice iz Petrovaca Vladimir Sedlak.

U Petrovcima su gosti posjetili župnu crkvu, položili vijenac i pomolili se kraj spomenika žrtvama Domovinskog rata, od kojih je najmlađa bio petogodišnji dječak Boris Vaselek. Obišli su i jedinstvenu etnografsku zbirku i posjetili petrovački KUD, koji više od jednog stoljeća organizirano njeguje običaje i kulturu Petrovčana. Plavancima su približili bogatu povijest te dinamikom ispunjenu sadašnjost žitelja ovoga kraja, a gostima su predstavili i suvremeni inovativni sadržaji Internet radija.

- Važnost ovoga projekta prepoznala je i podržala Općina Bogdanovci, kojoj naselje Petrovci administrativno pripada. Na goste iz Bačke poseban je dojam ostavila srijemska gostoljubivost, te izrazita pobožnost Majci Božjoj koja je svojstvena i Petrovčanima i Plavancima – naglasio je župnik Sedlak.