ORAHOVICA - U organizaciji Saveza Rusina Republike Hrvatske uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja održana je Ljetna škola Rusinskog jezika i kulture Republike Hrvatske za osnovnoškolsku dob u Hrvatskom crvenom križu “ Škola u prirodi “ odmaralište “MERKUR” u Orahovici od 030. 06. do 07. 07. 2019. Sudjelovalo je, zajedno sa profesorima, nastavnicima, volonterima i voditeljima slobodnih, aktivnosti 80 sudionika: iz Vukovara, Osijeka, Jankovaca, Piškorevaca, Petrovaca, Mikluševaca, Zagreba, Tompojevaca,Karlovca, Vinkovaca i drugih mjesta Republike Hrvatske.

U dopodnevnim satima, nakon ustajanja, namještanja kreveta, i doručka od 8, 00 – 11, 55 održavala se redovna nastava materinjeg jezika, literature, povijesti, zemljopisa i glazbene kulture. Predavanje iz vjeronauka i radionicu u poslijepodnevnim satima održao je o. Vladimir Sedalak iz Petrovaca

U odnosu na dosadašnje ljetne škole sa klasičnom dopodnevnom nastavom, nakon sati materinjeg jezika, književnosti i povijesti organiziran je rad praktične nastave učenja i obrazovanja tipa “radionica”, narodnog plesa i koreografije, etnologije, zbornog, solo i duetnog pjevanja.

Sportske i rekreativne aktivnosti organizirane su na adekvatnim terenima koje smo imali na raspolaganju u popodnevnim satima i to:

  • turnir u plivanju u zatvorenom bazenu
  • turnir u malom nogometu
  • turnir u ganičarima

Poslije sportskih natjecanja nastavljen je rad narodnog plesa, zbornog grupnog i solo pjevanja te likovne radionice i izrada nakita od perlica.

Nakon večere, večernji sati bili su namijenjeni književnim i literarnim večerima Ljubice Harhaj te večerima plesa i zabave uz karaoke šou, ples sa stolicama, ne ljuti se čovječe, pidžama parti, prestavljanje imena soba itd.