MECE - Povodom obilježavanja Svjetskog dana kulturne raznolikosti, Općinsko društvo Crvenog križa Darda, organiziralo je manifestaciju „Kulturne raznolikosti, kulturno blago“ koja se održala 13. svibnja u Dnevnom boravku Crvenog križa Darda, u mjestu Mece.

Uz šest skupina od umirovljenika do predstavnika nacionalnih manjina, nastupilo je i KUD Rusina Osijek.

U prvom dijelu programa održana je revija narodnih nošnjih gdje su žensku rusinsku nošnju predstavili Ana Blotnej djevojačku i Dubravka Rašljanin odjeću koju su nosile udane žene, dok su na štandovima bila izložena nacionalna jela koja su se mogla besplatno kušati a moglo se vidjeti i izdavaštvo, kako nacionalnih manjina, tako i umirovljeničkih udruga.

U drugom dijelu programa održaa je manifestacija pod nazivom „Pjesmo moja, okiti se cvijetom, pjesmo moja, zamiriši svijetom“. KUD Rusina Osijek uz pratju tamburaškog orkestra otpjevalo je tri pjesme koje su vrlo dobro prihvaćene i nagrađene snažnim pljeskom.

Marljivošću voditeljla Dnevnog boravka Crvenog križa i dijela korisnika istog, sudionicima i gledateljima, nakon završetka službenog dijela programa, ponuđena je okrijepa, a uz zahvalnice, svakom pojedincu je dodjeljenja mala figurica od gipsa, kao sjećanje na narečeni događaj.

Ahnetka Balatinac