OSIJEK - U organizaciji KUD Rusina Osijek a uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH, 17. prosinca održana je manifestacija „Viđeno kamerom“.

Manifestaciju je otvorila Ahnetka Balatinac, koja je bila zadužena za prikupljanje i šifriranje fotografija za natječaj.

Manifestacija je u okviru Memorijala Vladimir Timko prvi puta održana u ovom formatu 2021.godine jer prijašnje aktivnosti Memorijala, kao što je turnir u stolnom tenisu, zbog pandemije korona virusa nije bilo moguće održavati. S obzirom na dobar odaziv i angažiranost, odlučilo se produžiti Viđeno kamerom.

Na natječaju mogu sudjelovati samo članovi KUD-a Rusina Osijek. Oni su imali prigodu poslati najviše tri fotografije Osijeka ili prirode oko Osijeka na natječaj koji je trajao tjedan dana. Nakon toga su prilozi šifrirani te predočeni publici. Odlukom Predsjedništva, žiri je mogao od jednog autora proglasiti samo jednu fotografiju za nagradu. Pristigle su fotografije od šest autora. Fotografije su poslali: Helena Šoban, Mirko Ribić, Nikola Đitko, Dubravka Rašljanin, Romko Harhaj i Ahnetka Balatinac.

Žiri u sastavu: Jasminka Vančura, Tihana Zdravković i Zdenka Zrno odlučio je da je 3. mjesto osvojila šifra pod kojom je bila Dubravka Rašljanin, 2. šifra pod kojom je bila Ahnetka Balatinac a 1. šifra pod kojom je bio Romko Harhaj.

Nagrade su bile: za 1.mjesto, uramljena pobjednička fotografija od prošle godine i USB memorija, a za 2. i 3. mjesto USB memorija i slatki paket.

Nakon proglašenja pobjednika i dodijele nagrada, članovi Društva su održali i Godišnju izvještajnu skupštinu te predočili planove rada za iduću, 2023. godinu kada KUD Rusina Osijek označava 40 godina djelovanja. Istovremeno su zamoljeni svi koji imaju stare fotografije Društva da ih pošalju na mail: kud.rusina.osijek@gmail.com kako bi se uvrstile u publikacije kojima će se obilježiti ta značajna godišnjica.

Među brojnim aktivnostima, Rusini iz Osijeka i kroz manifestaciju Viđeno kamerom nastoje promovirati mjesto gdje žive, ne zaboravljajući svoje korijene ali uključujući i druge vidove stvaralaštva koji se razvijaju uz njegovanje jezika, kulture i tradicije.

Želite li iduće godine sudjelovati u foto natječaju Viđeno kamerom, učlanite se u KUD Rusina Osijek.

Ahnetka Balatinac