OSIJEK - U organizaciji KUD Rusina Osijek a uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH te u suradnji sa KUD Osif Kostelnik iz Vukovara, KUD Joakim Hardi iz Petrovaca i Saveza Rusina RH, 19. Studenoga 2022, u prostoru Stare pekare, u baroknoj Tvrđi u Osijeku, održana je 2. manifestacija "Ruža za Lelu".

Prisjećajući se Lele Đitko, koja je preminula u 58. godini života od teške bolesti a čije ime nosi ova manifestacija, Ahnetka Balatinac i Dubravka Rašljanin, pozdravile su sve prisutne, među kojima je bio i član Savjeta za nacionalne manjine RH, Zvonko Kostelnik te obitelj i prijatelji Lele Đitko.

Nakon prikazivanja slika iz Lelinog života na video zidu, kreativne sekcije KUD Osif Kostelnik iz Vukovara i KUD Rusina Osijek počele su izrađivati ruže a dramska sekcija KUD Joakim Hardi iz Petrovaca izvela je monodramu Autobus. Monodramu je, na tekst Irine Hardi Kovačević, režirao Tomislav Rac koji je ujedno bio i glavni glumac.

Iako neplanski, na taj način su se i Rusini iz Osijeka uključili u Noć kazališta, koja se održavala u mnogim gradovima Hrvatske 19. studenoga.

Dugotrajni pljesak potvrdio je kvalitetu dramske izvedbe Tomislava Raca a ujedno i zainteresiranost rusinske zajednice za kazališnim stvaralaštvom na materinskom jeziku.

Ahnetka Balatinac