U Mikluševcima je 30. i 31. kolovoza 2014. godine održana 29. manifestacija "Mikluševci 2014".

Manifestacija je započela u subotu predvečer promocijom zbirke poezije Štefana Hudaka "Zajda za mirni son" pisana na rusinskom jeziku. Moderator promocije bila je Ahnetka Balatinac a o knjizi je govorio Nikola Šanta, glavni i odgovorni urednik izdanja. Pjesme iz zbirke su recitirali Paula Potočki, Ivan Ljikar, Ksenija Ljikar, Ljubica Harhaj i Ahnetka Balatinac. Promocija je bila protkana rusinskim pjesmama koje su izvodili ženska pjevaka grupa iz Mikluševaca i muška pjevačka grupa iz Petrovaca.

Na kraju je riječ imao autor, Štefan Hudak, i sam rodom iz Mikluševaca, koji se u emotivnom obraćanju publici zahvalio na uspješnoj promociji. Za samu završnicu promocije, objedinjeni, muška i ženska pjevačka grupa kojima se pridružio, sa svojim prekrasnim glasom, i o. Janko Kološnjaji iz Kanade, te svi prisutni, zapjevalo se poznatu rusinsku pjesmu "Hižočko stara" koja je izazvala posebno snažne emocije kod 83. godišnjeg autora, jer je u Mikluševcima nekada bila njegova rodna kuća.

Prigodne darove pripremilo je KUD-o "Joakim Govljs" iz Mikluševaca koji su ujedno i otkupili jedan dio knjiga koje su bile podijeljene prisutnima.

Nakon toga je program Manifestacije produžen otvaranjem izložbe likovnih radova iz fundusa KUD-a Rusina iz Osijeka s Likovnih kolonija iz Aljmaša. Izložbu je otvorila predsjednica KUD-a Rusina iz Osijeka, Ahnetka Balatinac, koja je naglasila važnost i tog vida stvaralaštva kod Rusina, a posebno je naglasila potebu iznalaženja zanimljivih sadržaja za Rusine u Osijeku, koji su malobrojni, pa je tim značajnije sačuvati ih u nekom organiziranom obliku okupljanja, kako bi se potaknulo i očuvalo njegovanje rusinske kulturne baštine.

Na centralnoj bini u večernjim satima izveden je združeni koncert KUD-a "Joakim Govlja" iz Mikluševaca i KUD-a "Joakim Hardi" iz Petrovaca.

Nedjeljni program započeo je sv. Misom u grkokatoličkoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije. Nakon toga su stigli bisiklisti iz Ruskog Krstura koji svake godine voze rutu od Ruskog Krstura (Vojvodina) do Mikluševaca (Hrvatska) kao sjećanje na puteve kojima su dolazili naši preci u ove krajeve.

Centralna manifestacija "Pozdrav ravnici", odvijala se u popodnevnim satima a nastupila su slijedeća društva: KUD Rusina iz Vinkovaca, KUD"Joakim Hardi" iz Petrovaca, KUD Rusina iz Osijeka, KUD "Osif Kostelnik" iz Vukovara, Društvo "Rusnak" iz Petrovaca, domaćini- KUD "Joakim Govlja" te gostujuća društva iz Topmpojevaca (hrvatsko društvo), Starih Jankovaca i "Venera" iz Vukovara

U nedjelju navečer održana je glazbena večer pod nazivom "Pjesmo moja" gdje su nastupali solisti, dueti i kvarteti sa rusnskim pjesma a osim pjevača iz Hrvatske, nastupili su i pjevači iz Vojvodine. Gosti su bili Šokačka grana iz Osijeka.

Manifestaciju je organiziralo KUD-o "Joakim Govlja" iz Mikluševaca pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, te supokroviteljstvom župana Vukovarsko-srijemske županije, općine Tompojevci i Saveza Rusina RH.

Opširnije će se moći pročitati u idućem broju Nove dumke.