ZAGREB -Održana je  70. sjednica Savjeta za nacionalne mannjine Republike Hrvatske u zgradi  Vlade RH. Trg sv.Marka 2, zagreb  10.11.2016

U skladu s preporukama Ministarstva financija i Državnog ureda za reviziju navedenim su aktom na jednom mjestu utvrđene pretpostavke koje udruge i ustanove trebaju ispunjavati pri zahtjevu za dodjelu potpore iz sredstava Državnog proračuna putem Savjeta, te je osigurano ujednačeno izvještavanje o utrošku dodijeljenih sredstava namijenjenih ostvarivanju programa kulturne autonomije.

Uvažavajući preporuke Državnog ureda za reviziju i Ministarstva financija, uvrštene su odredbe koje se odnose na dopuštene limite prema vrstama troškova za svaki program posebno, te odredbe o iznosima za isplatu plaća zaposlenicima udruga i o naknadama temeljem ugovora o djelu i za autorske honorare.

Propisani su obvezni prilozi obrazaca za prijave programa, maksimalni udjeli za troškove članica udruga i ustanova kao krajnjih korisnika, taksativno je navedena dokumentacija koju trebaju sadržavati izvješća o radu i financijska izvješća, kao i visina direktnih troškova za pojedine vrste programa.

Savjet je bio obvezan slijediti smjernice Državnog ureda za reviziju vezano uz propisivanje normativa o usklađivanju obrasca IR-2 kako bi se u financijskim izvješćima iskazali propisani podaci, vezano uz utvrđivanje jasnih kriterija za izdavanje tiskovina (vrsta, broj primjeraka, visina i troškovi naklade po pojedinoj tiskovini), kao i kriterija za priznavanje iznosa naknada za autorske honorare.

Režijski troškovi te obračun i isplata autorskih honorara za pisanje novinskih članaka (iznos za karticu teksta, fotografiju, naslovnicu, bod teksta i urednički honorar) usklađen je sa ugovorima o financijskoj potpori programa. Naime, pojedine udruge nisu dostavljale ugovore o autorskom honoraru, ugovore o djelu, dok su neke isplaćivale autorske honorare za poslove koji po svojoj prirodi nisu autorska djela (npr. za poslove lektoriranja).

Slijedom utvrđenih nepravilnosti, naloženo je Savjetu precizno reguliranje i provedba instituta povrata sredstava u slučaju neispunjavanja ugovornih obveza, neostvarivanja i djelomičnog ostvarivanja programa, prijenosa sredstava u iduću kalendarsku godinu, kao i prijenosa s računa otvorenog za doznaku putem Savjeta na druge račune iste udruge ili ustanove (osim za isplatu plaća na temelju odluke odgovorne osobe u kojoj je naveden točan iznos), i dr.

Nadalje, reguliran je odnos između udruge i ustanove odnosno saveza i zajednice sa Savjetom, kao i njihovi međusobni odnosi s vlastitim članicama s kojima Savjet nije ugovorno povezan ali svi uvjeti koji se odnose na udrugu i ustanovu odnosno savez i zajednicu primjenjuju se i na njihove članove, a udruga i ustanova odnosno savez i zajednica odgovorni su Savjetu za provedbu programa u skladu s ugovorom.

Predviđen je način raskida ugovora o financijskoj potpori programa, kao i slučajevi u kojima je moguć jednostran raskid ugovora od strane Savjeta, među kojima je i prijenos dodijeljenih sredstava i izvršavanja programa na treće osobe te sukob interesa pri korištenju dodijeljenih sredstava.