ORAHOVICA - U organizaciji Saveza Rusina Republike Hrvatske uz financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta održana je Ljetna škola Rusinskog jezika i kulture Republike Hrvatske za srednjoškolsku dob u Hrvatskom crvenom križu “ Škola u prirodi “ odmaralište “MERKUR” u Orahovici od 07. 07. do 14. 07. 2019. Sudjelovalo je, zajedno sa profesorima, nastavnicima, volonterima i voditeljima slobodnih, aktivnosti 30 sudionika: iz Vukovara, Osijeka, Jankovaca, Piškorevaca, Petrovaca, Mikluševaca, Zagreba, i drugih mjesta Republike Hrvatske. U dopodnevnim satima, nakon ustajanja, namještanja kreveta, i doručka od 8, 00 – 11, 55 održavala se redovna nastava materinjeg jezika, literature, povijesti, zemljopisa i glazbene kulture. Predavanje iz vjeronauka i radionicu u poslijepodnevnim satima održao je o. Vladimir Sedalak iz Petrovaca Ove godine 12.07.2019.u ljetnu školu za srednjoškolski uzrast posjetio je bivši Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i održao je predavanje učenicima polaznicima ljetne škole Rusina Republike Hrvatske. U odnosu na dosadašnje ljetne škole sa klasičnom dopodnevnom nastavom, nakon sati materinjeg jezika, književnosti i povijesti organiziran je rad praktične nastave učenja i obrazovanja narodnog plesa i koreografije, etnologije, zbornog, solo i duetnog pjevanja.

Sportske i rekreativne aktivnosti organizirane su na adekvatnim terenima koje smo imali na raspolaganju u popodnevnim satima i to:

  • turnir u plivanju u zatvorenom bazenu
  • turnir u malom nogometu

Poslije sportskih natjecanja nastavljen je rad narodnog plesa, zbornog grupnog i solo pjevanja te likovne radionice i narodnog veza.

Nakon večere, večernji sati bili su namijenjeni književnim i literarnim večerima Ljubice Segedi Harhaj , te večerima plesa i zabave. U cilju oćuvanja kulturne baštine gostovalo je naše društvo KUD Osif Kostelnik Vukovar i predstavilo se sa kulturnim programom i pisateljicom kojoj je bila posvećena literarna večer