LIPOVLJANI - Lipovljanski susreti imaju dugogodišnju tradiciju, koja je uslijed Domovinskog rata prekinuta, ali je ponovno obnovljena 2010. godine. Sama manifestacija održava se u mjestu koje je poznato po svojoj multietničkoj raznolikosti. Naime, na području Općine Lipovljani, uz većinsko hrvatsko stanovništvo, žive pripadnici 13 različitih nacionalnih manjina.

Održavanje ove manifestacije doprinosi i promoviranju kulturne baštine koja se temelji na narodnim običajima, kulturne baštine ovoga kraja i isto tako nacionalnih manjina. Lipovljanski susreti su trodnevna manifestacija kulturnog, sportskog i zabavnog karaktera. Centralni dio manifestacije predstavlja prikaz kulturne baštine većinskog hrvatskog naroda i nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj izražene kroz bogatstvo običaja, raznolikost tradicije, narodnih nošnji, plesova, govora, pisma, pjesmu, kulinarsku baštinu, tradicionalne zanate, rukotvorine i druge vidove kulturnog djelovanja i čuvanja izvornih narodnih običaja.

Ove se godine predstavilo 10 KUD-ova među kojima je nastupilo i KUD Joakim Hardi iz Petrovaca predstavljajući rusinsku nacionalnu manjinu, a publici su prezentirali kulturu i naslijeđe nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Zajedno su s gostima iz Ukrajine, ansamblom Zakarpatskog narodnog hora iz Užgoroda a prenijeli su poruku mira i suživota, glavne poruke ovogodišnjih Lipovljanskih susreta. Manifestacija je odrćana od 26. - do 28. kolovoza 2022 godine pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.