VUKOVAR - U organizaciji Saveza Rusina Republike Hrvatske i Vijeća rusinske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, u robnoj kući u Ulici Josipa Jurja Strossmayera u Vukovaru 08.12.2023. godine otvorena je četvrta izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije. Dubravka Rašljanin predsjednica Saveza Rusina Republike Hrvatske pojasnila je kako je nastala ova izložba.
- Izuzetno mi je drago što smo po četvrti put uspjeli organizirati ovu izložbu. Izložbu smo pokrenuli u vrijeme pandemije koronavirusa i otežanog kretanja građana i to na način da su lutke u prirodnoj veličine obučene u narodne nošnje nacionalnih manjina, a posjetitelji su razgledavanjem izložbe imali priliku pogledati tek dio njihove bogate tradicije manjinskih zajednica sa istoka Hrvatske.
- Cilj 4. Izložbe narodnih nošnji nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije je upoznavanje šire javnosti s narodnim nošnjama nacionalnih manjina u Vukovarsko-srijemskoj županiji organiziranih u Vijeća i predstavnike koje čine Bošnjaci, Mađari, Rusini, Slovaci, Srbi, Albanci, Nijemci i Ukrajinci – pojasnila je Rašljanin. Narodna nošnja, tradicijski je odjevni predmet koji obuhvaća sve odjevne predmete za svakodnevne i svečane prilike te za sva godišnja doba, pokrivala s načinom češljanja, obuća, nakit i druge vrste ukrašavanja lica i tijela. Narodna nošnja i u moderno doba ostaje prepoznatljivim simbolom nacionalnoga identiteta, korištenog osobito pri međunarodnim i državnim svečanostima, sportskim priredbama i sl., te kao kostim pri izvođenju glazbeno-plesnoga folklornog naslijeđa.

Na izložbi je izloženo šesnajst nošnji albanske, bošnjačke, mađarske, njemačke, rusinske, slovačke, srpske i ukrajinske manjine.

Otvorenju izložbe, uz brojne uzvanike, nazočili su i član Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, predsjednik Vijeća rusinske nacionalne manjine VSŽ i dopredsjednik Koordinacoije Vijeća i Predstavnika VSž Zvonko Kostelnik pročelnica Upravnoga odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Tamara Kalistović i pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i imovinu Grada Vukovara Marina Vlajčić.