Na inicijativu veleposlanika Ukrajine u RH, za vrijeme radne posjete Vukovaru, veleposlanik Ukrajine u RH, Oleksandr Levčenko, s drugim tajnikom veleposlanstva Jaroslavom Simonovim, 20. lipnja 2014. god., susreo se s predsjednicima kulturno-umjetničkih društava članova Saveza Rusina RH, s čelnicima Saveza i Koordinacije rusinske nacionalne manjine RH te djelatnicima Saveza Rusina RH i Vijeća VSŽ.

Nazočni su bili informirani od strane veleposlanika o stanju u Ukrajini te zamoljeni za podršku u nastojanju ukrajinske države za uspostavom mira na istoku Ukrajine gdje se trenutačno vode žestoke borbe, kako je rekao veleposlanik Levčenko, protiv proruskih separatista.

Veleposlanik je informirao nazočne i o ukidanju svih projekata u kojima se traži sufinanciranje od strane Ukrajinske države jer kompletan proračun ide za vojne potrebe ukrajinske države.

Veleposlanik je pozvao prisutne na daljnju suradnju u kulturnim i humanitarnim projektima, te zamolio podršku rusinske zajednice oko nastojanja ukrajinske države za uspostavu cjelovitosti Ukrajine na svim područjima, uključujući i Krim koji je u tim trenucima anektiran od strane Rusije.