U Orahovici, u Domu Crvenog križa Merkur, 23. srpnja završena je Ljetna škola Rusina RH.

Sudjelovalo je oko 150 učenika koji su izučavali rusinski jezik, kulturu, tradiciju Rusina i običaje. U slobodno vrijeme imali su prigodu uključiti se u interesantne radionice kroz koje su mogli, na zanimljiv način, prikazati povijest i nacionalnu baštinu Rusina. Od elemenata kulturne djelatnosti izučavao se folklor i zborno pjevanje.

Predavači za rusinski jezik u prvoj grupi su bili Manuela Dudaš, Lesja Mudri i Vera Pavlović dok u drugoj grupi umjesto Manuele Dudaš, predavala je Lela Đitko. Za glazbenu kulturu zadužena je bila Ahneta Timko a za folklor Zvonko Kostelnik.

Polaznici u starijoj grupi na završetku Ljetne škole (gdje smo i mi prisustvovali), pokazali su naučeno kroz tjedan dana iz svih segmenata planiranog programa a dugotrajan i neprekidan aplauz dao im je podstrek kako bi naučeno nastavili prakticirati u mjestima gdje žive po neki novi susret na Ljetnoj školi i drugdje gdje bude prigoda.

Nazočni su bili i Predsjednica Saveza Rusina RH, Dubravka Rašljanin te Predstavnica rusinske nacionalne manjine OBŽ, Ahnetka Balatinac.

Kao gosti na Ljetnoj školi, nastupili su članovi KUD "Joakim Hardi" iz Petrovaca sa folklornom i glazbenom sekcijom.

Ljetna škola se održala uz financijsku podršku Ministarstva prosvjete i školstva Republike Hrvatske.